Работно Облекло Бургас

Памук и памучни тъкани

Памукът е многогодишен храст на влакнодайна култура, която хората успешно използват както за храна, така и за облекло. В нектарниците на растението се отделя нектар, като медопродуктивността е 100-300 кг/ха. Медът е светъл с деликатен вкус, а захаросвайки се става на бели кристалчета. Кората от корена на памукът се използва като кръвоспиращо средство в медицината, а маслото му – за приготвяне на мехлеми. В семепъпката на памука се образуват меки, пухкави щапелни влакна изградени от близо 94% целулоза, от които се изработват памучните прежди. Това растение вирее най-добре в тропическите и субтропическите региони, като в диво състояние може да се срещне в Мексико, Австралия и Африка. Най-благоприятни климатични условия за него има в Египет, където се отглежда и най-качествен памук. Възможността да се използва памука за плат е открита още от древните цивилизации. За това свидетелства парче плат, открито в долината на река Инд в Мексико датирано от 5000 г. пр.Хр.

Памучните тъкани трудно могат да бъдат изместени от изкуствените. Това се дължи най-вече на свойствата на памука, който регулира топлината на тялото и не предизвиква алергии. Памукът може да „диша“ и в горещо време извлича потта от тялото и я извежда на повърхността на дрехата. Това се дължи на факта, че абсорбира вода до 27 пъти от теглото си. Изключително подходящ е за битови изделия поради възможността да се стерилизира и вари, като при тези високи градуси успява да запази качествата си. Недостатък на памучните тъкани е, че се свиват при пране на високи градуси и лесно се мачкат при носене.

Памук и памучни тъкани

Памучните тъкани имат разнообразно приложение според вида си:

За облекло - поплин, тобралко, сатен, док, басма, Оксфорд, памучно кадифе, фланела, делфин и др.

За спално бельо – бархет, бархетин, фланела;

За постелъчно бельо – ангина, хасе, градел, американ, кардирани тъкани;

За помощни шевни материали – канаваца, росер, джеблек, хастари;

Памучните тъкани ангина се използват за вътрешни калъфки на възглавници, като подложка за изработване на мушами и други технически цели. Бархетът е едностранно кардирана тъкан използвана за детски, дамски и мъжки пижами, нощници и др. типове спални облекла. За горно дамско, детско и мъжко облекло са подходящи кадифе-рипс (обагрено и печатно) и велур ( има особена сплитка). За домашните рокли е най-подходящ фината мека материя с мъхеста повърхност на делфин. Към фините памучни материи спадат мако (с естествен жълтеникав цвят) и опал(с много фини нишки и с млечно-бял, матов или опалов цвят).

За спално бельо може да се използва и памучен сатен. При него за да се придадат съответните мекота и блясък на памучните влакна се мерсализират чрез потапянето им в натриев хидроксид и изплакването им в неутрализиращи вещества. По време на този процес тъканта се разтяга и се постига сатенен блясък. Сатенът има различна структура на тъкане – четири нишки върху една, което позволява по-добре да се отразява светлината. За разлика от сатенът обикновените тъкани се тъчат нишка върху нишка.

Тежък и траен плат, подходящ за дамаски и дрехи е поплинът. Традиционно се тъче с копринена основа и камгарен вътък. Тъче се също от вълна, памук и изкуствена коприна. Структурата на плата е на ивици, като копринената страна на плата има блясък и мекота. Названието на плата идва от френската дума papeline , плат тъкан в Авиньон, Франция и кръстен на папата, който имал резиденция там. В последните години думата се употребява като синоним на „100% памук“.

Канавацата е друг интересен материал, който е гъвкав и с текстурирана повърхност. Той също може да бъде изработен както от памук, така и от лен, коноп или синтетичен материал. Тъй като колебанията във влажността не оказва влияние върху свойствата на материалът, а сравнително голямото му тегло изключва нагъването му по краищата – се използва при рисуване на картини с маслени бои, за печат с висока резолюция и като платна за бродиране.

Прочетена 1694 пъти
Вие сте тук:Home Блог Памук и памучни тъкани